Puzzelschijven

to English version

De oudste schijven werden zo vol mogelijk met plaatjes gezet, de tussenliggende ruimtes waren los gezaagd, zodat alleen de rand overbleef
(zie links en rechts en rechtsboven)

In latere exemplaren waren alleen de afbeeldingen uitgezaagd (en meestal, tegen de zin van pa, voorzien van knopjes), zodat het educatieve deel meer ging om leren vormen herkennen
(zie de 6 schijven hieronder)

 
 

De Bereboot

Er kwam een licentie voor de Bereboot, maar onze vader ging eigenlijk voor de Fabeltjeskrant. Hoewel hij de eerste was, was dat toch al vergeven en was de Bereboot een ‘troostprijs’. Hij had geen idee of deze kinderserie iets zou gaan doen, want die was bij het verwerven van de rechten nog niet op de Nederlandse televisie te zien geweest. Van zowel Disney, als van de Bereboot gaf hij onze broer Vincent de "opdracht" ontwerpen te maken voor een ronde puzzelschijf van de Bereboot (later ook de Disney figuren). De berebootschijf werd nagetekend van een beperkt aantal beschikbare plaatjes, zonder enige kennis omtrent de poppenserie zelf.
Onze vader droeg zelf zorg voor het maken van de sjablonen ten behoeve van het zeefdrukken. Zo'n precies klusje was hem op het lijf geschreven (een vaardigheid die hem ook goed te pas kwam bij het maken van de sjablonen voor de cartophoten , waarbij het écht om precisie ging).
Als je een Disney licentie had was je normaal gesproken verplicht om de tekeningen ook door hen te laten maken, maar nadat de tekeningen van Vincent opgestuurd waren aan de Disney Studio werd, bij uitzondering, toestemming gegeven deze tekeningen te gebruiken, omdat ze kwalitatief zeer goed waren bevonden.

PLAY MOVIE werkt niet meer, flash verdween en nu staat hier een continue bewegend plaatje.
In de eerste versies van de Bereboot schijven waren de stukjes eigenlijk iets te klein. Daarom werd er later een nieuwe versie gemaakt, waarin grotere plaatjes verwerkt werden. De afbeeldingen werden ook iets anders gerangschiks. De schijven werden wel verpakt in de oude doos, die daardoor dus niet klopte met de afbeelding op het deksel.

 

Disney licentie

 
Kinderpuzzels enkel        (een selectie)
 
 
Sprookjes        (een selectie)
 
Kleine kinderen        (een selectie)
Dubbelzijdig   (voorbeeld voor de onderkant zit in binnenzijde van de deksel)      (een selectie)
Enkelzijdig 2 puzzels in 1 doos        (een selectie)

vervolg: EDUCATIEF