Schoolcentrale

to English version
Deze stans-vormen zijn gebruikt voor het uitstansen van de lotto-kaartjes; een tijdrovend monnikenwerkje uit de tijd van de goedkope arbeidskrachten.

Voor de Schoolcentrale in Hilversum, later in Naarden, werd na 1955 allerlei onderwijsmateriaal gemaakt. Veelal met een soort standaard vierkant stukje met afgeronde hoeken, gestanst uit hardboard. De schoolcentrale had een soort basispaneel (ook bij de fabriek in de drukkerij vervaardigd op hardboard, ongeveer van A3-formaat) waarop vierkantjes moesten worden bijgelegd om een rij ‘af te maken’, bv. op kleur, aantal of logica.


Leesplankje
Onze vader ontwikkelde zelf het leesplankje ‘haas, boot, fiets’, omdat hij het plankje van Hoogeveen niet logisch vond. Je moest maar weten dat Mies een poes was en Gijs een opa.
Onze vader's poes heet dus poes! De klankpatronen kwamen wel overeen met het plankje van Hoogeveen, en ook de samengestelde medeklinkers (sch, zw, etc) waren gelijk. De tekeningen van de Kolibri leesplankjes waren van eigen hand, evenals de meeste van zijn schijven.
De plankjes werden geleverd in net zo'n doos als de slingerpuzzel (rechthoekige puzzel met vaste rand en slingerend gezaagd stukken) met houten letters of los met een schuifdoosje met kartonnen leesletters.
Het triplex voor die letters werd eerst tot stroken gezaagd, waarop de letters in drie rijen werden gedrukt en gelakt. Deze plankjes met drie rijen letters werden op de cirkelzaag in drie stroken gezaagd. Daarna werden drie stroken op elkaar geniet en tegelijk over een zaagmachine gehaald met 17 cirkelzagen. De afstanden tussen die zagen waren uitgekiend, want de breedte van de letter(combinaties) varieerde. 3x16 letterblokjes was een set en die ging over een houten glijbaan in een bakje met gazen bodem en werd dan in het doosje omgekeerd.
De kartonnen letters werden gedrukt aangeleverd - in exact dezelfde indeling als waarin de houten werden gedrukt - en op een kleine bordschaar in de vereiste stukjes gesneden.
Op de plankjes werden aan de voorkant smalle stroken triplex geniet. Het nieten gebeurde vanaf de achterkant, op een plank waarin de triplex stroken al in sleuven op precies de juiste plaats lagen.
 
Topografische puzzels
Kolibri heeft ook een serie topografische puzzels gemaakt, met kaarten van Nederland en van de losse provincies:
Overige educatieve puzzels  

De verkeersborden, verkeerslichten en verkeerszuilen langs onder- en bovenrand werden van de onderkant resp. bovenkant van gaten voorzien in de dikte van de puzzel zodat deze op een stokje en van een voetje voorzien rechtop konden staan. Voetjes en stokjes lagen ook in de doos.

vervolg: DIVERSEN