startpijl stukje Erna        
Erna


Wie is Erna?

 • Ik heet al sinds 12-dec-1975 Koelman, maar ik ben onmiskenbaar een 'product' van een Klaus (vader) en een Heukensfeldt (moeder).
 • Ik ben de middelste van 7 kinderen, en heb 3 broers en 3 zussen. Alle 7 hebben wij vanaf onze geboorte vele jaren in hetzelfde huis in Bussum gewoond, op Beerensteinerlaan 8.
 • Na het gymnasium heb ik, ondanks dat ik naar de universiteit had gekund en gemogen, om een aantal redenen besloten dat niet te doen, maar eerst een baan te zoeken, en via het werk me verder te ontwikkelen. (En ik kan alleen maar constateren dat dat wonderwel gelukt is.)
 • Hoewel ik een ontzettende workaholic was, ik ruim 41 jaar bij 'hetzelfde' bedrijf (nou ja, overnames niet meegerekend) gewerkt heb, en ik tevoren nooit van plan was om vroegtijdig te stoppen met werken, deden zich toch omstandigheden voor die mij heel anders deden besluiten. In juli 2009 heb ik de knoop doorgehakt om per 01-jan-2012 te stoppen met werken. Wat ik met mijn vrije tijd zou gaan doen, wist ik toen nog niet, maar dat vulde zich sneller dan ik ooit had kunnen bedenken.
 • Al in feb-2012 bleek onze broer Victor (zie zijn pagina) zeer ernstig ziek te zijn, en kon ik hem, met liefde en tijd, bijstaan bij allerlei medische zaken, zoals veel artsengesprekken, ziekenhuisbezoek, etc. (Victor was planner van beroep, maar een van mijn zussen zei al snel "Zelfs dat heeft hij goed gepland.")
 • In die tijd werd ook duidelijk dat het 'fotografievirus' me inmiddels te pakken had. Ik fotografeer al vanaf jongs af aan, van alles en nog wat. Maar nu wilde ik een richting kiezen. Ik kwam uit zeer uitdagende banen, en wilde dus iets met nieuwe uitdaging. Maar wat?
 • Gaandeweg bleek dat ik ineens af en toe vogels aan het fotograferen was. Vogels? Vogels! Hoezo vogels? Ik wist er niets van en vond er zelfs niets aan!
  En ineens viel het kwartje: Vogelfotografie, dat wilde ik gaan doen! Uitdaging genoeg: Ik wist (ondanks onze grote tuin in Bussum, en nu in Lelystad) zo goed als niets van vogels. Niet hoe ze heten, niet wat voor geluiden ze maken, niet waar ik welke vogels zou kunnen vinden. Ik wist ook niet hoe je ze moest fotograferen. Dus hoe pak je dat aan?
 • Ik ging googelen, want ik kon toch niet de enige zijn die daar niets van wist? En dat bleek te kloppen. Er bleken 'Vogelherkenningscursussen' te bestaan. De dichtstbijzijnde was in Almere. Ik schreef me daar dus voor in. En Peter ging met me mee. Hij wist er (als ex-NJN-er) heel veel meer van dan ik, maar wilde wel zien hoe het daar geleerd werd, zodat hij me kon helpen om de vogels in het veld ook te herkennen.
 • Het ging als een speer: Een jaar Basiscursus en een jaar Vervolgcursus. Dat was het ….eigenlijk. Maar ik bleek niet de enige cursist die er nog een jaar achteraan wilde. Dus met een groepje cursisten hebben we het bestuur 'de kop gek gezeurd'. En het werkte! Op de allerlaatste avond van de Vervolgcursus kwam de voorzitter melden dat ze hadden besloten er een cursusjaar achteraan te gaan maken. "Maar we noemen het Afrondingscursus, dus dit is echt het laatste jaar!" Ook daar genoten we van. En Peter ook! Heel leerzaam.
 • Intussen was ik ook begonnen met vogelfotografieworkshops. En later zelfs de eerste heuse 'Vogelfotografiecursus' die ooit in Nederland gegeven is. Wat heb ik daar veel van geleerd!
 • Tegenwoordig ben ik ook actief lid van de Werkgroep Natuurfotografie van de Vogel- en Natuurwacht Flevoland, coördineer ik de maandelijkse vogeltellingen in het Oostvaardersveld (waar Peter en ik allebei aan meedoen), en doe ik bijna elke maand mee met de maandelijkse 'wetlandtellingen' van Almere (waarbij ik inmiddels ook een stukje van de coördinatie doe.
 • Daarnaast ben ik (al vanaf 2006) actief als voorzitter van Stichting Culturale.
  Dit is de organisatie die 10 jaar lang Atelierroute Lelystad heeft georganiseerd, dat later verbreed werd tot
  'Tour of Art Flevoland'.
 • Daarnaast zijn o.a. tennis en wandelen grote hobby's van me, en natuurlijk mijn sociale leven en netwerk! (Dat wil zeggen, buiten coronatijd!)

Vogelfotografie

(Erna bij Long Beach Tuckerton, USA;
aan de Atlantische kust)

(Visarend, Vaartplas, Almere;
ruim 2 uur wachten werd beloond)
Onder 'Wie is Erna' heb ik al uitgelegd hoe ik in de vogelfotografie terechtgekomen ben. Op deze pagina enkele voorbeelden van mijn fotografieactiviteiten en foto's.
Ik heb (nog?) geen eigen website, maar ik plaats wel regelmatig foto's (overigens niet alleen vogelfoto's) op mijn
Facebookpagina.  (Het grootste deel van de tijd is ook mijn profielfoto een vogelfoto, en mijn omslagfoto een vogel- of andere natuurfoto.)
Ook plaats ik regelmatig foto's op BirdPix, het grootste landelijke forum voor vogelfotografie. Ik heb een eigen BirdPix-pagina. De meeste van die foto's komen ook op de algemene BirdPix pagina terecht. Maar daarvoor geldt een ballotage, en incidenteel komt er ook wel eens een foto niet door de ballotage. Anderzijds staan daar juist ook foto's op die niet (meer) op mijn eigen pagina staan, omdat daar maar max. 100 foto's mogen staan. Kom ik daar in de buurt, dan moet ik dus gaan opschonen.

Hiernaast een foto als voorbeeld.

(Visdief voert jong; Dashorstdijk, Almere)

(Huismus in kraanonderdelen; Houtribhaven, Lelystad.jpg)
Daarnaast doe ik bijna elke maand mee met de Maandopdracht ('MO'), een vogelfotografiewedstrijd van BirdPix, waarbij de winnaar van de ene maand het thema van de volgende maand mag bedenken. (Maar het is wel altijd vogelfotografie.) Een voorbeeld van een door mij ingediende foto voor zo'n 'MO' is de foto links, die ik heb gemaakt voor het thema 'Te gekke plek'.
Foto's die ikzelf heel bijzonder vind, plaats ik ook weleens op de website van VARA Vroege Vogels. Af en toe lukt het me om daar een foto als 'MOOISTE' gekozen te krijgen, en heel af en toe zelfs als omslagfoto voor hun nieuwsbrief.
Enkele voorbeelden hiervan zijn:

(Ruziënde Spreeuw en Grote Bonte Specht; Thornspic, Doornspijk)

(Zeearend; Oostvaardersplassen, Lelystad)

(Knuffelende Grijze Zeehonden; spuisluis Brouwersdam )

(Biddende Torenvalk; Burgh-Haamstede)